Arbitrage


Zonder scheidsrechters zijn er geen wedstrijden. Er zijn verschillende niveaus die je als scheidsrechter kan hebben:


  • Clubscheidsrechter (CS)
  • Clubscheidsrechter+ (CS+)
  • Bondscheidsrechter.


Meer informatie voor elk niveau vind je hier onder in de verschillende tabjes. 


Heb je interesse in het Arbitragebeleid van HVW? Klik dan op de knop hieronder om het HVW Arbitrageplan 2023-2027 te lezen.

Arbitrageplan HVW 2023-2027

Bondsscheidsrechter

Als bondsscheidsrechter fluit je de mooiste wedstrijden op hoog niveau! Ben je een clubscheidsrechter (of CS+) en wil je in je district wedstrijden op hoog niveau leren begeleiden? Dan nodigen we je uit voor de opleiding tot bondsscheidsrechter (BIO) waarbij je met begeleiding van een eigen leercoach en met workshops nog beter kunt worden. Als je de opleiding hebt afgerond, ben je bondsscheidsrechter en ga je wedstrijden op een steeds hoger niveau fluiten en kun je doorgroeien tot zelfs de Hoofdklasse!


Wil je meer informatie klik dan op de knop hieronder of stuur een mailtje naar de arbitrage commissie en dan kunnen zij jou met een bondsscheidsrechter die van HVW komt in contact brengen. [email protected]

CS+

Als CS+ scheidsrechter kun je alle wedstrijden op de club fluiten die niet door Bondsscheidsrechters worden gefloten. Natuurlijk moet je eerst fluitervaring op doen om in aanmerking te komen voor de moeilijkste wedstrijden.


Met de CS+ opleiding word je een nog betere scheidsrechter. Deze vaardigheden leer je tijdens de opleiding:

  1.     Voorbereiden op de wedstrijd
  2.     Toepassen van de spelregels
  3.     Begeleiden van de wedstrijd
  4.     Samenwerking met collega-scheidsrechter
  5.     Omgaan met spelers, coaches en publiek
  6.     Jezelf verder ontwikkelen

Voor meer informatie neem contact op met de arbitrage-commissie: [email protected]

Clubscheidsrechter

Als clubscheidsrechter fluit je wedstrijden op je eigen vereniging. Je fluit altijd een wedstrijd die bij je past, dat bepaalt de scheidsrechterscommissie. Het kan dan best voorkomen dat je een wedstrijd fluit bij hockeyers van een hoger niveau dan je zelf speelt, als de scheidsrechterscommissie denkt dat je dat aankunt. Maar je kunt natuurlijk ook je voorkeuren aangeven, als je het bijvoorbeeld leuk vindt om vooral jeugdteams te fluiten.


Ieder spelend lid van een vereniging moet vanaf 15 jaar zijn/haar scheidsrechterskaart halen. Je vereniging nodigt je uit om de opleiding clubscheidsrechter te doorlopen en het examen te doen.


Vind jij het leuk om te fluiten, en wil je meer enthousiaste scheidsrechters ontmoeten join dan deze whatsapp groep. Hier zitten scheidsrechters van alle niveaus in om lekker gezellig met elkaar te kletsen, vragen te stellen, etc.

Share by: